Den första juli är Presidentbytardagen i rotaryklubbar och i Rotary International.
Världspresidenten för Rotary International 2020-2021 heter Holger Knaak, Herzogtum Lauenburg-Mölln Rotaryklubb i Tyskland, en klubb som han tillhört sedan 1991.
Vem är då denna Holger Knaak?
Han till att börja med den första världspresidenten från Tyskland. Sedan 1995 är han VD för fastighetsbolaget KnaackKG. Tidigare var han bagare och VD för det 125-åriga familjeägda bagerikoncernen Knaak Bäckeri GmbH. Han är med andra ord en traditionell företagare och en omväxlingen mot de advokater vi vant oss att se i rollen som världspresidenter i Rotary International.
På den lilla fritid som Holger har får det gärna bli segling och golfrundor och även om familjen Knaak har en trädgård, är den så liten att den nästan klarar sig själv. Annars har intresset för Rotary Ungdomsutbyte varit paret Knaaks stora passion. Tillsammans med hustrun Suzanne har Holger genom åren ställt upp som värdfamilj för inte mindre än 43 utbytesstudenter
 
Att Holger skulle bli världspresident var inget han själv och kom lite oplanerat. Egentligen vad det meningen att indiern Sushil Kumar Gupta som tillhör Rotary Club of Delhi Midwest skulle vars valberedningen förslag. Men tyvärr tillät inte Sushil hälsa detta och han fick tacka nej. I det läget kom Holger Knaaks namn på förslag. Holger var själv lite tveksam till erbjudandet eftersom han var god vän med Sushil, och ville inte bli uppfattas som han manövrerat bort sin kamrat från möjligheten. Men nomineringskommittén ville ha Holger Knaak, så efter lite samråd tackade han ja till världspresidentskapet 2020-2021.
 
Holger Knaak talar sig däremot och ofta varm för Rotaract och arbetar och har verkat för att denna ungdomsverksamhet inom Rotary International blir tydligare, och inte minst att Rotaryklubbar och Rotaract hittar gemensamma mål och engagemang.
 
Nu inledes ett verksamhetsår som redan från start har en del ovanliga utmaningar att överkomma. Holger Knaak vill med sitt valspråk gärna däremot att vi ska se möjligheter, låt oss börja med det.